microWKK

 

De microWKK of HRe ketel (Hoog Rendement elektriciteit) is de opvolger van de huidige HR ketels. Het unieke aan dit apparaat is dat het naast warmte ook elektriciteit produceert. In huidige elektriciteitscentrales gaat bij de productie van elektriciteit veel warmte verloren. Een HRe ketel probeert deze verliezen te beperken, door naast de elektriciteit ook de geproduceerde warmte nuttig te gebruiken. Een andere naam voor de HRe ketel is dan ook een micro Warmte Kracht Koppeling, microWKK. Het concept van warmte kracht koppeling wordt ook op grotere schaal toegepast, bijvoorbeeld in de tuinbouw.

 

De werking

 

De gasbrander in de microWKK drijft een externe verbrandingsmotor aan, die op zijn beurt een generator aandrijft waarbij elektriciteit wordt geproduceerd. De overige warmte van de gasbrander wordt gebruikt om het CV water op te warmen. Op deze manier wordt de energie uit het aardgas optimaal benut. Een typische microWKK heeft op dit moment een elektrisch vermogen van 1 kW.

 

De verbrandingsmotor in de HRe ketels, gebruikt in dit project, is een Stirling motor. Een Stirling motor is een externe verbrandingsmotor, wat betekent dat de cilinder aan de buitenkant verwarmd wordt. Een nadeel hiervan is dat het even duurt voordat de motor begint te draaien. De HRe ketel zal daarom na inschakelen niet direct elektriciteit produceren, maar een opstart tijd nodig hebben. Aan de andere kant zal de Stirling motor na uitschakelen van de brander nog even door blijven lopen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze technologie is het daarom van belang dat de motor lange perioden aan staat. Om dit te realiseren wordt de HRe ketel in de veldtest gekoppeld aan een warmwater buffer, zoals weergegeven op de foto. Het warme tapwater en CV warmte vraag wordt uit de buffer onttrokken op momenten dat dit nodig is. Op het moment dat de buffer leeg dreigt te raken, zal de HRe ketel aanspringen om deze weer te vullen. Het grote voordeel van de warmwater buffer is dat op deze manier de warmte vraag in de woning in principe losgekoppeld wordt van het moment waarop deze warmte geproduceerd wordt, waardoor flexibiliteit gecreëerd wordt.

 

HRe-opstelling opkamer

 

Decentrale opwekking en PowerMatching City

 

Net zo als de wind turbine en het PV zonnepaneel is een microWKK een decentrale elektriciteit opwekker. Dit betekent dat op een lokaal niveau stroom geproduceerd wordt. In tegenstelling tot zon en wind is echter de elektriciteitsopbrengst van een HRe ketel gemakkelijk te regelen. Een groot aantal van deze decentrale opwekkers zouden samen een ‘virtuele elektriciteitscentrale’ kunnen vormen. Door al deze HRe ketels slim aan te sturen kan veel stroom geproduceerd worden op momenten dat daar vraag naar is. De daarbij geproduceerde warmte kan vervolgens opgeslagen worden in de warmwater buffers. In het PowerMatchingCity project wordt dit concept in een veldtest toegepast.

PowerMatching City
Fase 1
Fase 2
Resultaten fase 2
Eindsymposium
Nieuws
Concepten
Zonnepanelen
PowerMatcher
Elektrisch Vervoer
Warmtepomp
microWKK
SG demonstratie springplank
Slimme scooters - NXP
Nedap PowerRouter
Home Contact
English English Nederlands Nederlands
Sustainia 100